Pertumbuhan kondominium di Kuala Lumpur/ Zuhairni Abdul Ghani - Abdul Ghani, Zuhairni (1984)
Kuala Lumpur ialah sebuah bandar yang besar dan sedang pesat membangun dimasa kini. Oleh itu penduduk-penduduk bandar ini meningkat serta menjadi semakin padat dari satu hari ke suatu hari. Sebagai ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur makin bertumbuhnya angka aktiviti-aktiviti terutama sekali aktiviti perumahan. Tanah menjadi mahal, rumah juga menjadi mahal dan benda-benda harian pun menjadi mahal. Didalam pertumbuhan purata kependudukan bandar Kuala Lumpur ialah 30-35%, dan ini menyebabkan penggunaan setiap inci tanah-tanah yang mahal patut dititik beratkan. Sebagai satu cara mengatasinya, pengusahaan perumahan telah menjumpai satu jalan iaitu dengan membi- na kondominum. Kondominum boleh dibina secara alternate kepada jenis perumahan biasa dimana bertujuan untuk memaksimakan penggunaan tanah tanpa menukar hak keistimewaan penduduk-penduduknya saperti terdapat dari jenis perumahan biasa. Kondominum adalah corak perumahan yang baru bagi penduduk-penduduk Malaysia. la menyediakan satu cara kediaman yang bermutu serta menyegarkan sebagai alternatif kepada kediaman dirumah-rumah kotak kecil apabila diperbandingkan didalam sesuatu skim perumahan.