Penganalisaan dan pendidikan asas seni bunyi tradisional Melayu Islam di zaman moden (satu kajian kes) / Fakhariah Lokman - Lokman, Fakhariah (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2000)
Bacaan Al-Qur'an serta genre-genre seni bunyi yang dipengaruhi olehnya bukan hanya menarik perhatian orang Islam tetapi juga orang bukan Islam melalui Tilawah Al-Qur'an dan suara azan yang berkumandang di tempat-tempat solat dan melalui radio dan televisyen . Malangnya pendedahan ke arah penghayatan dan pembelajarannya hanya terhad kepada masyarakat Melayu Islam yang berpendidikan agama walhal ia sepatutnya disebar luas kepada seluruh masyarakat terutama sekali mereka yang berpendidikan seni muzik yang mernang peka terhadap seni temporal . Dengan gabungan kerjasama mereka yang berpendidikan seni lagu Al-Qur'an serta seni muzik barulah sistem pembelajaran yang bersepadu ini dapat membantu ke arah meningkatkan minat terhadap warisan budaya bangsa yang berteraskan budaya Islam sejagat tanpa meninggalkan tradisi tetapi mampu menempa alaf baru dan mengharungi cabaran-cabaran di zaman moden. Penyelidikan ini diberi pendekatan melalui disiplin etnomuzikologi yang boleh dirumuskan sebaga i penyelidikan muzik dalam budaya dan bersifat multidisiplin.