Masalah ponteng sekolah dikangan remaja: tumpuan di Taman Rambai Utama Fasa 4, Melaka / Mohd Farid Mohd Shahisah, Azlan Abdul Aziz dan Maznum Mohd Yusof - Mohd Shahisah, Mohd Farid; Abdul Aziz, Azlan; Mohd Yusof, Maznum (2004)
Kajian ini di buat untuk mengetahui permasalahan ponteng sekolah di kalangan remaja. Sekiranya gejala ponteng sekolah ini tidak dapat di benteras, ia akan mengakibatkan meningkatnya masalah gejala sosial di kalangan mereka. Kajian ini di buat di kawasan perumahan Taman Rambai Utama Fasa 4, Melaka. Seramai 120 orang responden telah memberikan maklumbalas mereka. Faktor tiada pengangkutan awam di sediakan telah dikenal pasti menjadi faktor utama yang menyebabkan remaja ponteng sekolah.