Peranan dan rancangan Petronas Gas Berhad (PGB) di dalam pembangunan industri gas negara / Bohari Mohamed...[et al.] - Mohamed, Bohari; Chik, Malaini; Yusof, Husmawaniah; Abd Rahim, Ahmad Suhaimi; Siraj, Ishak @ Mohd Farid (1995)
Teknologi gas adalah suatu tekonologi yang agak baru khususnya di Malaysia. Gas adalah suatu alternatif lain sebagai sumber tenaga selain dari minyak, air dan 'sebagainya. Oleh itu kerajaan telah memberikan hak kepada PETRONAS sebagai pemilik penuh dan sebagai pentadbir sumber-sumber minyak dan gas di negara ini. Melalui PETRONAS Gas berhad, hasil-hasil gas kini telah mula disalurkan kepada pengguna-pengguna di Malaysia selain diekspot ke luar negara. Dengan perlaksanaan projek-projek raksasa, negara telah maju setapak lagi di dalam industri yang amat mencabar yang memerlukan kepakaran dan berteknologi tinggi. Industri ini dinamakan sebagai industri gas negara.