KRE-O bukan Lego! analisa ringkas perkembangan & rekabentuk / Ar-Rayyan Fikri Fadli Fizari…[et al.] - Fadli Fizari, Ar-Rayyan Fikri; Fadli Fizari, Irhamna Fikri; Mat Saad, Azlina; Abu Hassan Asari, Fadli Fizari (2019)
Kre-O merupakan percubaan kedua Hasbro dalam memecahkan monopoli Lego, dalam industri permainan berasaskan blok. Menerusi kerjasama dengan syarikat permainan blok Korea, Oxford; siri-siri berasaskan jenama terkenal seperti Transformers, G.I. Joe dan Star Trek telah dihasilkan. Justeru, kertas kerja ini menerangkan secara ringkas tentang keistimewaan Kre-O berbanding Lego dari segi rekabentuk asas dan kompleks. Juga, sejarah perkembangan Kre-O sebagai alternatif kepada Lego. Turut difokuskan, bagaimana siri dominan Kre-O iaitu Transformers bertahan selama tujuh tahun. Diharapkan kertas kerja ini mampu menjadi asas kepada penyelidikan yang lebih menyeluruh berkaitan industri permainan yang bernilai billion USD.