Little Napoleon Dalam Perkhidmatan Awam Di Malaysia / Mohd Rafizi Rahmad and Sheema Liza Idris - Rahmad, Mohd Rafizi; Idris, Sheema Liza (2010)
Gelagat dan kerenah yang pelbagai dalam organisasi menuntut pemimpin organisasi untuk menjadi lebih kreatif dalam kepimpinannya dan menggunakan pelbagai pendekatan yang mampu memberikan impak maksimum kepada hala tuju organisasi. Cabaran yang sama juga dihadapi oleh sektor awam di Malaysia. Ini menuntut penjawat awam khususnya pegawai dalam kumpulan pengurusan dan profesional untuk menjadi pemimpin yang lebih kreatif, tegas dan konsisten dalam tadbir urus organisasi. Salah satu dari senario yang menjadi cabaran kepada pemimpin sektor awam ialah golongan yang disebut sebagai Little Napoleon. Golongan ini seringkali dikaitkan sebagai golongan anti-pembangunan dan menjadi penghalang kepada perubahan dalam organisasi. Penulisan ini membincangkan analogi Little Napoleon dan mengupas mengapa situasi ini berlaku berserta cadangan kepada pemimpin sektor awam bagaimana menangani dan manfaatkan potensi golongan ini ke arah pembangunan organisasi yang cemerlang