Satu kajian tentang lukisan ilustrasi dalam catan moden Malaysia / Siti Kalsom Mohd Tahir - Mohd Tahir, Siti Kalsom (2001)
Penulisan ini merangkumi kajian yang berkaitan dengan bidang ilustrasi dalam seni catan moden Malaysia. Dalam setiap karya seni berbentuk catan pastinya dihiasi dengan ilustrasi yang menarik. Ilustrasi dalam catan bukan sahaja dilihat dari sudut luarannya sahaja. Kedudukannya agak berbeza sedikit daripada sudut pandangan secara grafik. Ilustrasi dalam catan dinilai mengikut krateria-krateria yang tertentu. Ilustrasi dalam karya catan dinilai berdasarkan kepada ciri-ciri formal di samping menitikberatkan nilai-nilai estetikanya. Persepsi seseorang adalah berbeza dalam menilai setiap karya seni. Seni dinilai kadangkalanya menyentuh tentang persoalan secara konseptual, nilai-nilai spiritual, kemasyarakatan dan perluahan emosi pelukisnya.