Satu kajian tentang senireka grafik dalam era multimedia kajian kes: pembinaan laman web / Rudi Azlan Md.Sindi - Md.Sindi, Rudi Azlan (2000)
Laman Web merupakan satu informasi maklumat yang kian menarik minat masyarakat di Malaysia khasnya di alaf baru ini. Ia merupakan satu teknologi yang terkini bagi membolehkan masyarakat mencari pelbagai maklumat melalui system pengkomputeran. Masyarakat boleh mencari infomlasi terkini dan maklumat sampingan seperti isu atau topik hangat, ilmu pengetahuan, hiburan, email dan pelbagai lagi. Merujuk kepada tajuk tesis ini, penekanan adalah kepada rekaan laman Web termasuklah reka letaknya, elemen-elemen grafik yang menjurus ke arah seni reka grafik dan teknologi maklumat (IT). Elemen-elemen grafik yang diberikan adalah dalam bentuk 2 dimensi menerusi skrin komputer. Segala kriteria tadi adalah demi untuk menghasilkan sebuah rekaan yang terbaik. Selain daripada itu unsur-unsur lain juga diambil kira dan ditekankan umpamanya pergerakan arah mata atau 'eyeflow', keseimbangan reka letaknya, visual-visual yang diterapkan serta rekaan dalmnan Web tersebut.