Satu kajian tentang kesan penggunaan slanga dalam majalah humor Malaysia terhadap pelajar UiTM Melaka / Mohd Akmanizam Abd Latiff - Abd Latiff, Mohd Akmanizam (2000)
Tujuan kajian ini diadakan untuk mengetahui sama ada penggunaan Bahasa slanga dalam Majalah Ujang, Gila - Gila dan Apo memberi kesan kepada para pelajar UiTM Melaka ataupun tidak. Penggunaan bahasa slanga ini begitu popular dalam majalah humor hari ini. Oleh sebab itu kita dapat mengetahui dalam aspek apakah para pelajar akan menggunakan bahasa ini. Kepentingan kajian agar penggunaan Bahasa slanga dapat dikekalkan kerana ia merupakan satu aktivti yang kreatif dalam kehidupan manusia bahkan ia amat penting dalam industri humor di Malaysia. Kajian penggunaan bahasa slanga terhadap para pelajar telah dilakukan melalui kaedah soalan selidik. Kajian ini telah dilakukan terhadap pelajar UiTM. Melalui jawapan yang diperolehi daripada soalan selidik dapatlah diketahui penggunaan Bahasa slanga di kalangan penuntut tersebut. Seramai 100 orang penuntut telah disoal selidik.Keputusan yang diperolehi daripada kajian yang dilakukan dapatlah diketahui bahawa pelajar tersebut menggunakan bahasa slanga hanya dalam percakapan atau perbualan dan dalam penulisan yang tidak formal sahaja. Selain itu para pelajar mengatakan bahasa slanga adalah satu komnunikasi yang baik kerana penggunaan Bahasa tersebut satu aktiviti yang kreatif dan ia tidak terikat dengan bahasa Melayu baku.