Prinsip tauhid ideasional dalam hubungan Islam dan agama-agama lain: analisis peranannya menurut Isma‘il Raji Al-Faruqi / Ahmad Sabri Osman, Mohd Farid Mohd Sharif and Raihaniah Zakaria - Osman, Ahmad Sabri; Mohd Sharif, Mohd Farid; Zakaria, Raihaniah (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2012)
Kertas ini merupakan suatu sorotan dan analisis terhadap tulisan al-Faruqi yang bertajuk “The Role of Islam in Global Inter-Religious Dependence” di dalam buku beliau Islam and Other Faiths yang disunting oleh Ataullah Siddiqui. Al-Faruqi membahagikan peranan Islam kepada tiga bahagian: pertama, hubungan yang boleh difahami (The Ideational Relation), kedua, hubungan praktikal (The Practical Relation) dan ketiga, bahagian kesimpulan iaitu sumbangan Islam terhadap kesalingbergantungan antara agama global (Islam’s Contribution to Global Religious Interdependence). Al-Faruqi cuba menerapkan salah satu daripada prinsip tauhidnya iaitu ‘Tauhid Ideasional’ bagi mengharmonikan perhubungan antara Islam dan agama-agama lain. Kajian ini cuba membincangkan prinsip tauhid ideasional al-Faruqi dan peranannya dalam hubungan Islam dengan agama-agama lain.