Konsep zakat pendapatan dan cukai pendapatan serta perbandingan keduanya / Muhd Shahriel Anas Azmi - Azmi, Muhd Shahriel Anas (2019)
Zakat pandapatan dan cukai pendapatan merupakan satu mekanisma yang digunakan untuk mengambil wang daripada pendapatan seseorang. Zakat pendapatan merupak satu tuntutan dalam agama islam sementara cukai pula merupakan bayaran yang dikenakan keatas pendapatan individu atau atau bukan individu. Kedua dua mekanisma kutipan hasil ini sangat penting bagi menperoleh hasil yang bahkal digunakan bagi tujuan social. Di Malaysia terdapat pelbagai cara dan bentuk pembayaran bagi memudahkan rakyat menunaikan kewajipan ini. Zakat dan cukai ini menpunyai kaedah yang berlainan yang akan menunjukkan tujuan dan matlamat setiap kaedah. Kajian ini akan membincangkan apakah yang dimaksudkan dengan zakat pandapatan dan cukai pendapatan, cara pengiraan dan pembayaran terkini serta perbezaan diantara kedua-duanya.