Kajian tentang perbandingan kaedah pembikinan poster wayang yang dihasilkan secara manual dan bercetak / Hezry Rokman - Rokman, Hezry (2000)
Kajian mengenai "perbandingan kaedah pembikinan poster wayang yang dihasilkan secara manuan dan bercetak dikaji adalah bertujuan kita dapat mengetahui kelebihan dan kekurangan bagi menghasilkan poster wayang sama ada manual mahupon bercetak. Selain daripada itu jangka masa yang di ambil bagi setiap pembikinan kedua - dua poster tersebut dapat di ketahui sama ada jangka masa panjang ataupun pendek. mengenai kos perbelanjaan yang di ambil pula sudah semestinya berbeza di antaranya. perbezaan di antara kedua - dua pembikinan tersebut tidak terlalu jauh. jika kos yang di dapati mempunyai perbezaan, secara tidak langsung kualiti juga mempunyai perbezaan yang tersendiri. Perbezaannya dapat dilihat melalui manual (lukisan) dan bercetak (gambar). Jika hendak dibandingkan poster wayang yang terserlah sudah tentu pembikinan poster wayang bercetak selain daripada itu, kita dapat membuat perbandingan melalui bilangan pekerja yang di ambil untuk menghasilkan poster wayang manual dan bercetak,dari situ, kita dapat lihat teknik pembikinan yang di lakukan oleh mereka sama ada sukar ataupun mudah di kendalikan. Di dalam penyelidikan ini, kepentingan yang kita perolehi adalah mengetahui perbandingan secara mendalam mengenai penghasilan poster wayang manual dan bercetak apabila ianya sudah di kaji selidik manafaatnya akan di perolehi kepada pengusha pengusaha panggung yang mana mereka inginkan panggung mereka di kunjungi ramai. Secara tidak langsung akan dapat memperkenalkan panggung tersebut melalui poster wayang baik dan berkualiti