Satu kajian analisis mengenai kesan animasi Usop Sontorian terhadap kanak-kanak / Hartati Jumiran - Jumiran, Hartati (1999)
Malaysia kini semakin maju dalam pelbagai teknologi terkini. Pencapaian agak memberangsangkan termasuklah kejayaannya di dalam dunia hiburan kanak-kanak. Kelahiran kartun animasi versi Malaysia dan Melayu adalah satu petanda yang sihat dalam pembangunan perfileman tanahair khususnya dalam pembangunan teknologi terkini. Antara penghasilan kartun animasi buatan Malaysia hasil karya dan ketekunan anak muda tempatan yang telah berjaya ialah siri animasi Usop Sontorian. Siri animasi ini diiktiraf sebagai kartun animasi versi Melayu pertama diterbitkan di Malaysia iaitu pada tahun 1996. Pembabitan dan minat anak tempatan melahirkan siri ini telah menarik minat penulis untuk mengetahui sejarah dan perkembangan serta latar belakang penerbitan siri tersebut. Penulis juga akan rnengupas persoalan lain antaranya kesan animasi ini kepada kanak-kanak, pengaruh dan kepentingannya dan bagaimana ia mempengaruhi proses pendidikan dan kemasyarakatan.