Kompilasi pelukis-pelukis moden Malaysia dekad 80 an dan 90 an / Ahmad Rashidi Hasan ... [et al.] - Hasan, Ahmad Rashidi; Mohamood, Muliyadi; Shahabudin, Shahrul Azman; Kassim, Darus (Universiti Teknologi MARA Melaka, 2001)
Penyelidikan ini dibuat berhasrat untuk mengumpulkan sebanyak maklumat yang mungkin tentang pelukis-pelukis moden Malaysia yang bergiat aktif sepanjang dekad 80an dan 90an lalu. Pengumpulan maklumat ini adalah penting dipandang dari sudut perkembangan sejarah seni lukis moden Malaysia kerana segala perkembangan seni lukis yang berlaku hari ini akan menjadi sejarah seni lukis negara pada masa akan datang. Penyelidikan ini bertumpu untuk mendokumenkan maklumat tentang pelukis serta karya dan pengkaryaan mereka dan memberi gambaran umum tentang perkembangan seni lukis di Malaysia.