Stres dikalangan wanita bekerjaya: Kajian kes di Sarawak / Surena Sabil and Sabitha Marican - Sabil, Surena; Marican, Sabitha (2010)
Perkembangan semasa yang berlaku di negara maju mahupun di Malaysia, telah menyaksikan peningkatan penglibatan wanita di alam perkerjaan. Wanita menyumbang sebanyak 50% tenaga kerja dan daripada jumlah ini 70% adalah yang sudah berkeluarga. Kajian samada di barat atau di negara-negara Asia sering mendapati wanita bekerja dikaitkan dengan kesan negatif kerja ke atas keluarga. Oleh itu, kertas kerja ini akan membincangkan faktor masa bekerja dan keluarga serta faktor umur anak dalam mempengaruhi tahap stres bekerja. Data kajian ini telah dikumpulkan melalui borang soal selidik secara terus kepada responden di tempat kerja . Dapatan kajian mendapati semakin banyak masa diperuntukkan untuk bekerja dan keluarga, maka semakin tinggi tahap stres yang dialami oleh wanita bekerja ini. Faktor umur anak turut mempengaruhi iaitu wanita bekerja yang mempunyai anak dibawah umur 6 tahun menghadapi stres yang paling tinggi. Akhir sekali kertas kerja ini akan mencadangkan beberapa cara untuk mengimbangi stres wanita di tempat kerja.