Pengaruh alam dalam ungkapan lagu dabus / Rozimah Bidin - Rozimah, Bidin
Flora dan fauna, laut dan sungai, gunung ganang, serta udara dan sisters adalah ist alam yang mempunyai hubungan paling akrab dengan manusia dan kehidupan manusia. Keharmonian bermula dari terbukanya mata di pagi hari, lantas pandangan segar dengan kehijauan rimbunan dan kuntuman bunga mekar dicelah celah percikan mentari. Hati terhibur dek kokokan ayam, kicauan burung, hinggalah kepada cengkerik malam menjadi halus telinga. Voskraban alam dan manusia ini membawa pengaruh dalam penciptaan sastera pantun Melayu termasuklah dalam lagu dabus Kertas kerja ini bertujuan menghuraikan pengaruh unsur unsur alam yang menjadi sumber ilham dalam lirik pantun lagu dabus, Obserbasi dan temubual bersama penggiat tarian dabus daerah Perak Tengah akan memberi gambaran unsur unsur alam yang menjadi sandaran dalam setiap ungkapan dalam bait bait pantun lagu dabus yang mengiringl gerak langkah tarian dabus. Apakah unsur-unsur alam yang paling bermakna dan berpengaruh dalam setiap lirik pantun dabus? Apakah maksud penciptaan lagu tersebut dan untuk slapakah la dicipta? Persolan ini akan dibincangkan selanjutnya