Pereka grafik sambilan dan permasalahan / Mohd Nasiruddin Abdul Aziz - Mohd Nasiruddin, Abdul Aziz (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2016)
Antara masalah yang selalu ditempuhi oleh seorang pereka sambilan adalah apabila mereka tidak mempunyai dokumenyang rasmi untukberunding kontrak dengan pelanggan dalam menjaga hak cipta terpelihara 'Intelectual Property untuk setiap rekaan mereka bagi kerja-kerja yang berprofil tinggi. Permasalahan ini telah ditulis dalam penulisan buku bertajuk "Copyright, Contracts, Creators : New Media, New Rules yang ditulis oleh Giuseppina D'Agostino (2010). Permasalahan yang sama dipanggl legal issue oleh beberapa penulis buku yang berbeza mengenal isu Intelektual Property termasuklah penggunaan copyrights, trademark dan patent. Menurut Shel Perkins di dalam penulisan bukunya yang bertajuk "Business Secrets For Designer pada tahun 2010, bagi mengelakkan isu hak cipta ini berlaku, pereka grafik di negara United States telah diwujudkan satu organisasi yang dinamakan AIGA (American Institute of Graphic Art) yang sentiasa memantau dan menjaga karya-karya dan kerja pereka grafik di sana. Setiap pereka grafik sepenuh masa atau pereka grafik sambilan hanya perlu menandatangani perjanjian yang dinamakan AIGA Standards Form of Agreement For Design Services bagi memastikan setiap hasil kerja mereka terkawal dan bebas daripada isu peniruan hasil kerja pereka grafik yang lain. Perjanjian ini merupakan salah satu langkah yang telah diwujudkan dalam melindungi karya dan hak-hak seorang pereka grafik.