Karekteristik catan yang menjadi yang menjadi keutamaan penghayat di Malaysia : konseptual framework / Khayril Anwar Khairudin - Khayril Anwar, Khairudin (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2016)
Estetika merupakan salah satu cabang bidang falsafah berkenaan dengan menjelaskan kepada umum mengenai maksud keindahan. Menurut Leo Tolstoy keindahan adalah sesuatu yang dapat menimbulkan rasa damai atau menyenangkan apabila dilihat. Karya seni khususnya catan dihasilkan dengan pelbagai tujuan seperti merakam, ekspresi peribadi, membincangkan perihal keintelektualan dan yang paling utama adalah untuk meluahkan rasa keindahan oleh pelukis. Catan dihasilkan adalah untuk dipamerkan kepada masyarakat untuk dihayati dan dikongsi mengenai rasa kedamaian dan ketenangan di dalam mencapai kepuasan pancaindera. Bagi mencapai kesefahaman untuk merasa kedamaian dan ketenangan, penghayat perlu faham dalam menilai sesuatu karya catan. Kajian ini cuba meneliti beberapa faktor karekteristik yang perlu ada di dalam sesebuah karya catan bagi memenuhi kesepakatan (mengenai keindahan) diantara pelukis dan penghayat. Karekteristik yang digariskan dalam satu konseptual framework bagi melihat faktor-faktor yang kuat bagi menarik minat penghayat untuk menghayati keindahan serta membeli sesuatu karya catan. Karekteristik ini juga mampu menjelaskan citarasa serta minat penghayat seni catan di Malaysia serta boleh digunapakai oleh pelukis sebagai panduan untuk menghasilkan karya catan yang mampu memenuhi rasa keindahan oleh penghayat. Faktor- faktor karekteristik yang digariskan bagi membina konseptual framework ini adalah warna, komposisi, rupa dan typography (text).