Tahap motivasi pustakawan di institusi awam di Sarawak terhadap proses mencapai pensijilan ISO 9000 / Noor Fadhleen Mahmud...[et al.] - Mahmud, Noor Fadhleen; Abu Bakar, Valentino; Ibrahim, Imilia; Abd Samad, Sabariah; Jack, Suriani (2010)
Kajian ini bertujuan menganalisis tahap motivasi pustakawan di institusi awam di Sarawak terhadap proses mencapai pensijilan ISO 9000. Kajian ini difokuskan kepada pustakawan profesional di institusi awam di Sarawak. Kajian ini berbentuk kuantitatif dengan menggunakan borang soal selidik yang diedarkan kepada responden terpilih. Data telah dikumpul dan dianalisa dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) bagi mendapatkan keputusan kajian. Hasil kajian mendapati bahawa tahap motivasi responden dalam mencapai pensijilan adalah tinggi. Keputusan kajian menunjukkan responden mempunyai pemahaman yang jelas arah tujuan institusi untuk mencapai ISO 9000, sentiasa komited dalam memberikan kerjasama kepada pihak pengurusan ISO dan berasa gembira melibatkan diri dalam proses mencapai pensijilan. Kajian ini juga mendapati responden yang kurang motivasi adalah responden yang tidak menyertai kursus berkenaan dengan pensijilan.