Kaedah Pengeluaran Batu dari Kuari dan Kegunaannya / Kamarudzaman Abdullah - Abdullah, Kamarudzaman (2006)
Kertas kerja ini bertujuan untuk memberi maklumat mengenai kaedah pengeluaran batu dari permukaan kuari sehingga batu yang telah diproses dapat digunakan. Biasanya pengguna akan memesan jenis batu serta saiz batu yang hendak digunakan dari kedai yang menjual peralatan pembinaan. Jika pengguna ingin membaiki jalan menghala ke rumahnya maka batu jenis 'crusher run' yang akan dipesan dan jika untuk menjalankan kerja-kerja konkrit atau membaiki rumah, batu jenis 'aggregate' % inci pula yang perlu diperolehi. Penggunaan batu dari kuari bukan setakat untuk membina jalan raya dan mendirikan bangunan sahaja malah penggunaannya adalah lebih meluas. Tanpa disedari, sebenarnya sumbangan aktiviti ini kepada pembangunan negara adalah besar.