Nafkah keluarga muslim bagi suami isteri bekerja / Sharifah Faigah Syed Alwi, Minah Dibok and Ruaain Mustari - Syed Alwi, Sharifah Faigah; Dibok, Minah; Mustari, Ruaain (2006)
Masyarakat umum mengetahui bahawa nafkah ke atas isteri dan anak-anak di dalam sesebuah keluarga muslim terletak di bawah tanggung jawab suami. Persoalan yang timbul di kalangan masyarakat hari ini ialah adakah tanggung jawab untuk menanggung nafkah keluarga di atas suami akan dikongsi bersama dengan isteri jika isteri mempunyai kerjaya dan pendapatannya sendiri. Terdapat para suami yang merasakan bahawa dengan keizinan bekerja yang diberikan kepada isteri membolehkan mereka menggunakan pendapatan isteri untuk sama-sama menanggung nafkah keluarga. Apa yang lebih menyedihkan apabila terdapat segelintir suami yang menyerahkan sepenuhnya tanggung jawab mengeluarkan perbelanjaan keluarga kepada isteri. Tulisan ini mengupas persoalan nafkah keluarga Islam dari segi siapakah sebenarnya yang bertanggung jawab menanggung nafkah keluarga. Seandainya kaum wanita terutama para isteri bekerja adakah mereka juga bertanggung jawab menyara keluarga. Pandangan Islam terhadap persoalan wanita bekerja juga disentuh dalam tulisan ini. Islam memandang mulia sumbangan yang diberikan para isteri terhadap suami yang tidak mampu menanggung nafkah keluarga dan ia dianggap sebagai sumbangsih dan sedekah yang amat besar ganjarannya di sisi Allah s.W.t.