Penubuhan muzium sejarah semulajadi di Malaysia: Isu dan cabaran / Muzamil Mustaffa, Sarina Hashim and Mohd Shahrim Senik - Mustaffa, Muzamil; Hashim, Sarina; Senik, Mohd Shahrim (2006)
Isu dan cabaran penubuhan Muzium Sejarah Semulajadi (MSS) di Malaysia dalam era globalisasi dibincangkan. Muzium adalah sebuah institusi bersifat tetap, tidak mencari keuntungan, memberi khidmat kepada masyarakat dan perkembangannya terbuka kepada orang ramai untuk memperoleh maklumat, menyelidik, memulihara, berkomunikasi dan pameran untuk tujuan pendidikan dan rekreasi, disaksikan oleh manusia dan lingkungannya. Sehingga kini, di Malaysia masih belum wujud sebuah muzium khas untuk warisan sejarah semulajadi. Berbanding dengan negara jiran dan barat, ia telah lama membangunkan muzium sejarah semulajadinya. Masanya telah tiba bagi Malaysia, negara yang kaya dengan kepelbagaian biologi untuk memiliki sebuah Muzium Sejarah Semulajadi. Penubuhannya amat dinantikan lantas mewujudkan pelbagai isu dan cabaran khususnya dalam era globalisasi ini. Antara isu dan cabarannya ialah pembangunan sumber tenaga manusia, mengekang penyeludupan keluar harta warisan semulajadi dan batas-batas capaian maklumat kepelbagaian biologi dalam dunia tanpa sempadan