Kajian klinikal lukisan kanak-kanak mengikut tahap perkembangan / Prof Dr. Abdul Shukor Hashim - Hashim, Abdul Shukor (Faculty of Art and Design, 1999)
Kajian Klinikal Lukisan Kanak-Kanak ini merupakan sebuah hasil penyelidikan yang melibatkan lukisan kanak-kanak dari umur 2 tahun hingga ke 17 tahun. Sebanyak lebih kurang satu ratus tiga puluh buah lukisan kanak-kanak telah digunakan sebagai 'sample' penyelidikan. Data menunjukkan bahawa terdapat banyak kelemahankelemahan kanak-kanak di dalam lukisannya terutamanya aspek-aspek kemahiran penggunaan bahan dan media serta pendedahan kepada persekitaran mereka. Kajian ini akan menjadi panduan kepada pendidik-pendidik seni di dalam perancangan kurikulum kelak.