Keberkesanan Dan Kelemahan Penggunaan <Kamus Mandarin Asas Multi- Fungsi> Dalam Pembelajaran Bahasa Ketiga- Satu Kajian Kes Di UiTM Pulau Pinang / Hoe Foo Terng and Lim Soo Giap - Hoe, Foo Terng; Lim, Soo Giap (2010)
memenuhi keperluan dan permintaan mahasiswa Melayu di institusi pengajian tinggi. Tambahan pula, perkataan Bahasa Melayu banyak menggunakan imbuhan untuk memperkayakan perbendaharaan katanya, kamus-kamus yang ada di pasaran sekadar memberi penerangan maksud kata asal tetapi tidak memberi penerangan maksud selanjutnya setelah kata asal Bahasa Melayu ditambah dengan imbuhan. Kekurangan ini telah menyebabkan para pelajar menghadapi banyak kesusahan Objektif penyelidikan ini adalah 1. mengkaji keberkesanan dan kelemahan penggunanan <Kamus Mandarin Asas Multi- Fungsi> dalam pembelajaran bahasa ketiga dikalangan pelajar Melayu . 2. menyediakan laporan supaya bakal penulis kamus boleh menggunakannyai sebagai panduan dalam penerbitan kamus B. Melayu—Mandarin--Inggeris pada masa depan. Suatu penyelidikan deskriptif telah dijalankan di kalangan 500 oranng pelajar Melayu di UiTM Pulau Pinang. Data penyelidikan dikumpul melalui borang soal selidik. Responden kajian ini adalah 128 orang pelajar. Perisian SPSS digunakan untuk menganalisakan 29 soalan yang terdapat dalam borang soal selidik. kajian ini menunjukkan kebolehpercayaan (reliability) penyelidikan ini adalah tinggi, indeks “Cronbach’s Alpha reliability” adalah 0.782. Dari kajian ini, responden berpendapat bahawa dari segi reka bentuk kamus, kulitnya mesti menarik, mengikut citarasa semasa dan saiz yang paling sesuai adalah berukuran 20cmx14cmx1.5cm. Di samping itu, bahagian Stroke Tulisan/Karaktor Cina perlu ada. Kamus tidak boleh terlalu mahal dan senang dapat dalam pasaran. Responden turut mencadangkan bahawa kamus ini perlu ada lebih banyak gambarajah dan foto berwarna serta pada masa depan menghasilkan CD yang merekodkan sebutan kata entri