Trend dalam mortaliti di Semenanjung Malaysia : implikasi terhadap polisi kesihatan dan polisi umur pencen di Malaysia / Che Hashim Hassan - Hassan, Che Hashim (2010)
Kertas kerja ini membincangkan trend dalam Mortaliti bagi ketiga-tiga etnik utama, Melayu, Cina dan India di Semenanjung Malaysia. Trend mortaliti yang dibincangkan adalah berdasarkan Kadar Kasar Kelahiran (KKK) atau Crude Death Rate, Kadar Kematian Bayi (KKB) atau Infant Mortality Rate dan Jangkaan Hayat Kelahiran (JHK) atau Life Expectancy at Birth. Trend dalam ketiga-tiga indeks mortaliti tersebut dikaji bermula dari tahun-tahun 1940-an hinggalah sekarang ini. Kajian mengenai trend dalam mortaliti ini dapat memberi panduan kepada pembuat polisi. Pertamanya, polisi untuk meningkatkan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat supaya keadaan mortaliti bagi kumpulan penduduk tertentu dapat diturunkan lagi.Keduanya, analisis mengenai jangkaan hayat kelahiran boleh memberi panduan kepada pembuat polisi berkaitan dengan peningkatan taraf kesihatan, gaya hidup serta polisi umur pencen di Malaysia. Adalah diharapkan, analisis kajian ini dapat memberi input kepada pembuat polisi untuk memberi penumpuan kepada peningkatan taraf kesihatan dan umur penduduk serta menilai kedinamikan polisi umur pencen di Negara kita, alaysia.