Kepentingan imej fotografi terhadap medium papan tanda pengiklanan pelancongan / Khairul Anuar Ibrahim ... [et al.] - Khairul Anuar, Ibrahim; Md. Nagib, Padil; Mohd Nuri, Yaacob; Mohammad Firdaus, Azman
Imej fotografi pada papan iklanpelancongan merupakan satu bentuk komunikasi melalui penglihatan dengan tujuan untuk menyampaikan, mempengaruhi seterusnya memberikan kesan emosi kepada khalayak penerima. Sesuatu imej fotografi pada papan iklan pelancongan yang menarik, mampu memberi gambaran awal tentang destinasi pelancongan yang dipaparkan. Imej fotografi juga adalah merupakan satu bahan komunikasi visual yang menyampaikan sesuatu cerita, menyampaikan maklumat dan bertujuan memujuk.Setiap imej yang kreatif yang menggabungkan nilai-nilai estetika akan lebih dihargai dan mesej akan mudah diterima dengan lebih baik oleh masyarakat umum. Selain itu juga daya tarikan terhadap imej yang digunakan perlulah mengambarkan imej yang bersesuaian terhadap mesej yang ingin disampaikan.