Pengaruh persekitaran dalaman dan rekabentuk kompleks membelibelah ke atas tingkah-laku pembelian pengguna / Salimah Mohd Rashid...[et al.] - Mohd Rashid, Salimah; Huam, Hon Tat; Thoo, Ai Chin; Md Rasli, Amran; Abd Hamid, Abu Bakar; Baharun, Rohaizat (2010)
Kajian ini dilakukan untuk mengkaji pengaruh rangsangan persekitaran dalaman (muzik, suhu dan warna) dan rekabentuk (rekabentuk dalaman dan keluasan ruang lorong) kompleks membeli-belah ke atas tingkah-laku pembelian pengguna di kompleks serta faktor dominan yang paling mempengaruhi. Dua buah kompleks membeli-belah telah dipilih sebagai lokasi kajian iaitu kompleks membeli-belah Aeon Tebrau City dan City Square, Johor Bahru, Malaysia. Jumlah soal selidik yang diedarkan ialah 250 dan 233 daripadanya dikembalikan dan hanya 200 yang lengkap dan digunakan untuk analisis. Data yang diperoleh dianalisis dengan bantuan perisian SPSS (Statistical Package for Social Science) versi 13.0 dengan kaedah analisis deskriptif, ujian-t, ANOVA sehala, korelasi koefisien Pearson dan kaedah Multiple Regression. Hasil kajian mendapati faktor suhu dan keluasan ruang lorong memberi nilai signifikan yang menunjukkan bahawa terdapat perkaitan dengan tingkah-laku pembelian pengguna di lokasi kajian dan faktor keluasan ruang lorong merupakan faktor yang paling dominan.