Integriti pengguna media sosial / Intan Syahriza Azizan...[et al.] - Azizan, Intan Syahriza; Ramli, Shahriza Ilyana; Ismail, Ismail (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Malaysia amnya, mempunyai kepelbagaian saluran media massa. Kepelbagaian media massa boleh diklasifikasikan kepada beberapa item iaitu saluran tradisional dan saluran konvensional termasuklah media sosial seperti internet. Saluran media sosial merupakan satu platform interaksi, penyampaian maklumat dan propaganda, wadah pembelajaran serta sumber rujukan interaktif dan kreatif. Perkembangan saluran media massa ini bertambah pesat di mana penyebaran maklumat berlaku setiap saat tanpa batasan. Justeru itu, untuk memelihara integriti pengguna proses pemantauan harus sentiasa diimplementasikan dan dilestarikan demi kesejahteraan semua dan nama baik negara. Pola perbincangan penulisan ini lebih bersandarkan kepada pola kepentingan nilai dan integeriti pengguna media sosial, kerangka teori yang berkait dengan media sosial, isu-isu yang dihubungkaitkan dengan saluran media sosial, dan diakhiri dengan beberapa cadangan pengukuhan integriti. Diharapkan penulisan kertas kerja ini dapat memberikan sedikit impak positif agar setiap pengamal saluran media sosial dapat mengadaptasikan nilai-nilai integriti dalam penyediaan bahan maklumat untuk saluran masing-masing.