Penyelarasan kaedah pemarkahan dan pemeriksaan kursus matematik dan statistik: Suatu saranan / Sa'diah Sahat and Razali Karim - Sahat, Sa'diah; Karim, Razali (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
Penyelarasan kaedah pemarkahan di antara pensyarah menentukan kebolehpercayaan dan kekonsistenan dalam proses pemarkahan bagi menjamin kesetaraan pemeriksaan, yang merupakan isu penting dalam kualiti pendidikan. Kaedah analitik memungkinkan jawapan terperinci, seragam dan berstruktur diperolehi, manakala sistem pemarkahannya menggunakan skala dalam bentuk selang. Penggunaan skema pemarkahan yang terperinci serta lebih objektif dengan penggunaan lambang yang selaras (K, B, J dan R) dalam proses penandaan fakta dan huraian akan dapat mengurangkan julat perbezaan pemarkahan dan memudahkan proses semakan antara Ketua Pemeriksa atau Pemeriksa Kedua.