Budaya Ilmu, Budaya Berfikir dan Budaya Berkarya : Memugar Tradisi Kesarjanaan di Institusi Pengajian Tinggi / Rasid Muhamad - Muhamad, Rasid (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
Tulisan ini ingin mengetengahkan beberapa sendi yang sepatutnya dibudayakan untuk memugarkan tradisi kesarjanaan dalam konteks sebuah institusi pengajian tinggi. Sendi utama tersebut termasuklah budaya ilmu, budaya berfikir dan budaya berkarya. Ianya sekaligus membincangkan peranan asasi golongan cendekiawan yang duduk di menara gading, sekaligus melaksanakan misi perubahan dalam masyarakat dan negara secara keseluruhannya. Budaya ilmu, budaya berfilfir serta budaya berkarya merupakan ciri-ciri masyarakat yang bertamadun tinggi yang sesungguhnya perlu diusahakan.