Parut tanah runtuh dan potensinya / Mohd Fairuz Bachok - Bachok, Mohd Fairuz (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
Pergerakan jisim sama ada batu, lempung atau tanah menuju ke arah bawah cerun dikenali sebagai tanah runtuh. Tanah runtuh mendatangkan kesan-kesan buruk seperti kerosakan harta benda dan kehihangan nyawa terutamanya di kawasan yang berkepadatan penduduk tinggi. Pelbagai pihak telah mengambil inisiatij sama ada menyediakan garis panduan atau menghasilkan teknologi dalam menangani masalah tanah runtuh ini. Parut tanah runtuh adalah permukaan yang terdedah pada cerun akibat daripada pergerakan jisim bumi dimana kejadian tanah runtuh bermula. Penulis berpandangan bahawa pengetahuan dan data-data parut tanah runtuh mempunyai 3 potensi dalam praktikal Kejuruteraan Awam iaitu panduan tambahan lokasi pengambilan sampel tanah, panduan tambahan lebar bahu jalan dan simulasi dan ramalan. Potensi parut tanah runtuh diperincikan dan dijelaskan dengan mengambil contoh data -data parut tanah runtuh yang telah dikumpul. Penulis juga mencadangkan bagaimana pengetahuan dan data-data parut tanah runtuh boleh dinilai dan ditentukan potensinya dalam praktikal bidang Kejuruteraan Awam. Lemparan idea dan pandangan ini diharapkan dapat membantu sedikit sebanyak dalam memberi panduan atau maklumat tambahan terutamanya dalam mengenalpasti risiko tanah runtuh dan ramalan kesan-kesan akibat runtuhan tanah. Disamping itu, ianya diharapkan dapat mencetuskan idea untuk kajian-kajian pada masa depan dalam menggunakan pengetahuan dan data-data parut tanah runtuh ini berserta panduan tambahan garis panduan sedia ada supaya kesan-kesan negatif akibat tanah runtuh dapat dielakkan atau sekurangkurangnya diminimakan.