Amalan dan kefahaman agen terhadap al-wakalah dalam takaful: Kajian kes di Pahang Tengah / Mohd Kamal Azman Jusoh … [et al.] - Jusoh, Mohd Kamal Azman; Suhaimi, Mazlina; Hilmi, Zulkifli Abdul Ghani; Syed Alwi, Sharifah Faigah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2008)
Takaful atau Insurans Islam telah menjadi satu instrumen penting dalam muamalat Islam di Malaysia pada hari ini. Perbezaan ketara antara Takaful dengan Insurans Konvensioanal antaranya ialah konsep muamalat yang digunakan. Al-Wakalah adalah salah satu konsep yang telah digunakan dengan meluas dalam syarikat-syarikat takaful di Malaysia. Tulisan ini akan membincangkan konsep al-wakalah di dalam fiqh Islam dan juga kajian amalan dan kefahaman agen di beberapa buah syarikat takaful di Malaysia terhadap konsep al-wakalah. Ia memfokuskan tentang keberkesanan syarikat-syarikat takaful dalam memberi kefahaman terhadap agen-agen syarikat berkaitan persoalan al-wakalah di Pahang tengah. Begitu juga tentang pengetahuan asas agen tentang kansep al-wakalah.