Sejarah perkembangan Bandar Tapah dan senibina peninggalan penjajah hingga kini / Jafri Merican bin Din Merican - Jafri Merican, Din Merican (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1988)
Tapah ialah sebuah bandar di selatan Negeri Perak yang terkenal ke seluruh negara terutama sekali kepada pelancung-pelaneung dari luar dan dalam negeri yang berkunjung ke Cameron Highlands. Ini kerana kedudukannya di kaki bukit di Banjaran Titiwangsa menjadikannya persimpangan jalan untuk ke kawasan peranginan tersebut dari lebuhraya utara-selatan. Selain daripada menjadi ibu~daerah jajahan Batang Padang, Tapah ialah bandar yang terkanan sekali di daerah ini di mana ketua-ketua jabatan beribu pejabat. Sejak tahun 1889 lagi Tapah telah mula dibina sebagai ibu daerah jajahan Batang Padang oleh Kerajaan British. Tapah telah terpilih daripada kampung-kampung lain kerana kedudukannya yang teristimewa. Ia bukan sahaja terletak di tebing sungai terbesar daerah ini iaitu Sungai Batang Padang, malah Tapah juga berada di tengah-tengah kawasan perlombongan bijih timah yang terdapat- di mukim Batang Padang, Chenderiang dan Bidor. Tambahan pula pada masa itu penduduknya seramai 1,800 orang menjadikannya tempat yang teramai sekali penduduk di jajahan ini.