Sejarah perkembangan rumah kedai (shophouses) di bandar Kota Bharu, Kelantan Darul Naim / Nik Arfini Nik Yusoff - Nik Yusoff, Nik Arfini (1988)
Kajian adalah diistilahkan sebagai kaji selidik atau membuat pengkajian khusus terhadap sesuatu yang mempunyai nilai sejarah dan asal-usulnya. Perkembangan sejarah adalah amat penting diketahui oleh kita semua kerana ianya akan dapat menerangkan apa yang selama ini tersembunyi disebalik bahan kajian kita itu. Oleh itu, dengan adanya kajian yang lebih terperinci ini, maka kita akan mengetahui dan lebih faham akan keadaan yang sebenarnya berlaku dari kesan sejarah ini. Bandar Kota Bharu adalah sebuah bandar yang sedang menuju ke arah bandar yang moden. Di samping itu, bandai Kota Bharu juga merupakan ibu negeri Kelantan Darulnaim dan diketahui bahawa bandar ini merupakan sebuah bandar persinggahan bagi para pedagang yang datang di timur iaitu negeri China menuju ke barat. Jalan yang utama pada masa itu adalah jalan laut dan menaiki kapal dagang atau tongkang besar. Kedudukan bandar Kota Bharu ini begitu strategik kerana ianya terletak di pinggir sungai Kelantan dan muara sungai Kelantan.