Perancangan kampung tersusun - satu penilaian mengenai masalah, bentuk perancangan dan perlaksanaannya / Nooraini Haji Ismail. - Ismail, Nooraini (1981)
Kajian ini merangkumi penyelidikan bagaimana kampung tersusun itu terbentuk dan bagaimana kesannya terhadap pembangunan setelah objektifnya diperluaskan. Untuk keperluan ini tiga buah kampung dipilih sebagai kawasan kajian untuk raendapatkan kesan-kesan perlaksanaan perancangan kampung tersusun. Penilaian keatas kesan-kesan ini dikaji dengan teliti dan akhirnya cadangan dikemukakan sebagai syor tindakan keatas kesan perlaksanaan supaya rancangan kampung tersusun menjadi sebuah perancangan yang bermakna. Penyelidikan dibuat berdasarkan kepada dua haipotesis yang telah dibentuk. Pertama ialah dengan keadaan pembangunan kampung tersusun yang ujud sekarang, penempatan ini akan hanya merupakan kawasan tempat tinggal yang tidak tersusun serta seirba kekurangan tanpa mempunyai peluang yang baik untuk membangun dan berkembang jika langkah konkrit tidak diambil oleh pihak-pihak tertentu. Dan kedua ialah Pemilihan kawasan penempatan kampung tersusun ini lebih menitik beratkan faktor kedapatan tanah kerajaan yang sering tidak sesuai untuk Iain-lain pembangunan.