Identiti kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di lebuhraya Utara - Selatan (R&R Tapah, R&R Sungai Perak Dan R&R Gunung Semanggol, Perak Darul Ridzuan) / Nadiyanti Mat Nayan and Norhafizah Abdul Rahman - Mat Nayan, Nadiyanti; Abdul Rahman, Norhafizah (Institute of Research, Development and Commercialization (IRDC), 2006)
Pembangunan pesat yang terdapat di seluruh dunia menyebabkan semakin banyak lebuhraya khasnya dibina bagi memastikan jarak perjalanan yang lebih pendek dan sekaligus memberi keselesaan kepada pengguna lebuhraya terbabit. Bagi memastikan keselesaan pengguna sentiasa dijaga, pelbagai infrastruktur telah disediakan oleh pihak-pihak terbabit di sepanjang lebuhraya bagi kegunaan pengguna. Kawasan rehat yang terdapat di sepanjang lebuhraya merupakan antara infrastruktur yang paling berguna bagi pengguna lebuhraya. la merupakan kawasan yang dibina di tepi lebuhraya yang merupakan kawasan yang paling selamat untuk berhentj rehat bagi pengguna-pengguna lebuhraya samada untuk mengisi perut ataupun sekadar singgah untuk melelapkan mata.