Analisis perbandingan aplikasi penentuan arah kiblat dalam telefon pintar Asus Zenfone 2 dan Huawei P9 Lite / Nurulhuda Ahmad Zaki and Muhammad Asyraff Anuar - Ahmad Zaki, Nurulhuda; Anuar, Muhammad Asyraff (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2018)
Penggunaan telefon pintar untuk tujuan penentuan arah kiblat di kalangan masyarakat awam dilihat lebih praktikal digunakan berbanding teodolit dan kompas. Ini kerana setiap individu dewasa pasti memiliki sekurang-kurangnya satu telefon pintar untuk kegunaan mereka. Namun berlaku lambakan dalam penghasilan aplikasi arah kiblat dalam telefon pintar oleh orang perseorangan serta syarikat persendirian. Terdapat sebanyak 248 aplikasi arah kiblat dalam telefon pintar pada tarikh kemaskini 15 Januari 2018. Jumlah ini berubah serta bertambah dari masa ke masa tanpa sekatan. Dalam akhbar Berita Harian, pada Isnin 29/05/2017 melaporkan mereka dengan Persatuan Falak Syar’i Malaysia (PFSM) telah menguji ketepatan 10 aplikasi arah kiblat yang dipilih secara rawak di lokasi sangat kurang pengaruh magnetik. Hasil pengujian tersebut menunjukkan kebanyakkan aplikasi tersebut adalah tidak tepat malah tersasar jauh di antara 5° hingga 45° dari arah kiblat yang sebenar. Objektif kajian ini dilaksanakan untuk menguji kadar perbezaan bacaan data-data aplikasi arah kiblat yang ditunjukkan oleh dua telefon pintar iaitu asus zenfone 2 dan Huawei P9 Lite. Sebanyak 20 aplikasi arah kiblat dipilih berdasarkan jumlah rating pengguna. Hasil kajian terhadap 20 aplikasi tersebut menunjukkan hanya 16 aplikasi menunjukkan kadar had pesongan tidak melebihi 10°. Sebaliknya 4 lagi aplikasi iaitu Qibla Direction, iQibla, Qibla 5, dan Visual Qibla memaparkan had pesongan sudut arah kiblat melebihi 10°. Majlis Fatwa Kebangsaan menetapkan had pesongan melebihi 10° tidak diterima serta menyebabkan ibadah solat tidak sah.