Peranan visual terhadap kemudahbacaan khalayak / Hanafi Mohd Tahir - Hanafi, Mohd Tahir (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2017)
Visual merupakan suatu elemen yang tidak dapat dipisahkan dengan kehidupan seharian khalayak pada masa kini. Ia membantu menyampaikan mesej dan maklumat dengan lebih menarik dan berkesan. Pelbagai gaya penampilan visual mewarnai dan mencorakkan kehidupan khalayak pada masa kini antara disedari atau sebaliknya. Walaubagaimanapun, penerimaan mesej yang disampaikan melalui visual melibatkan kemahiran khalayak untuk mentafsir, memahami seterusnya menganalisis apa yang dilihat. Keberkesanan terhadap kemahiran mentafsir, memahami serta menganalisis khalayak merangkumi faktor kemudahbacaan khalayak terhadap visual yang dilihat. Kejayaan menafsir, memahami serta menganalisis visual yang dilihat bermakna wujudnya faktor kemudahbacaan. Justeru itu, kepentingan visual dalam menyampaikan mesej kepada khalayak membantu memudahkan kehidupan seharian khalayak.