Kajian sosio-ekonomi penduduk Daerah Damansara. Kes Kajian Taman Tun Dr. Ismail / Ismail Manaf - Manaf, Ismail; Daud, Mokhtar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Kajian sosio-ekonomi penduduk merupakan satu elemen pentinh sebelum perancangan fizikal dilakukan. Sebagaimana yang diketahui bahawa perancangan fizikal adalah peringkat akhir dilakukan oleh manusia dalam menyesuaikan keadaan fizikal kepada keselasaan manusia. Dimana sebelum perancangan fizikal dapat dilakukan, banyak data-data diperlukan untuk menetukan bahawa perancangan fizikal itu dapat dilaksanakan dengan baik. Data-data sosio-ekonomi penduduk memainkan peranan yang penting iaitu darinya kita mengetahui jenis perancangan fizikal yang dilakukan. Contoh yang paling senang difahami ialah seseorang perancang itu akan mernacang jenis perumahan yang murah jika sosio-ekonomi penduduk yang berkenaan rendah. Didalam konteks yang lebih besar, kerajaan akan menganalisa keadaan sosio-ekonomi penduduk terlbih dahulu sebelum melancarkan strategi projek-projek pembangunan di dalam negara. Dan, corak pembangunan antara negara-negara di dunia berlainan diantara satu sama lain kerana corak sosio-ekonomi rakyat berlainan. Oleh itu, disini secara kasar dapat kita mengetahui bahawa kajian ini adalah penting sebelum perancangan dijalankan.