Sistem e-PA / Azilawati Abdullah @ Abd Aziz ...[et al.] - Abdullah @ Abd Aziz, Azilawati; Nik-Wan, Nik Zam; Hussein, Siti Nor Adawiah; Wan Ali, Wan Roshaini (2020)
Penasihat akademik adalah pensyarah yang diberitanggungjawab sebagai penasihat dan pembimbing pelajar dalam merancang pelan pengajian mereka, sebagai orang tengah untuk menyelesaikan sebarang masalah akademik mengenai pelajar di bawah seliaan mereka dengan pihak berkenaan dan juga sebagai pemantau prestasi akademik pelajar sepanjang tempoh pengajian mereka. Sistem e-PA dibangunkan untuk memberi kemudahan kepada pensyarah untuk menyelia dan memantau semua pelajar di bawah seliaan mereka. Di samping itu, Sistem e-PA boleh membantu menyelesaikan masalah pensyarah yang susah untuk memantau pelajar di bawah seliaan mereka. Pensyarah boleh mendapatkan segala maklumat berkenaan dengan pelajar di bawah seliaan mereka walau di mana berada. Ini kerana, melalui soal selidik yang dibuat di bawah Unit Kualiti UiTMCK telah mendedahkan terdapat pelajar yang tidak pernah langsung bertemu dan membuat rundingan dengan pensyarah yang menjadi penasihat kademik mereka. Pelajar juga memberi maklumbalas mengatakan pensyarah atau penasihat akademik mereka terlalu sibuk dan tidak membalas mesej yang dihantar. Sistem e-PA ini beroperasi dengan pelajar memasukkan segala butiran yang diperlukan oleh pensyarah atau penasihat akademik mereka di dalam ―excel worksheet‖ yang dibangunkan oleh pensyarah di―web-based‖ iaitu ―Google Drive‖. Dengan adanya Sistem e-PA ini, para pensyarah atau penasihat akademik mudah untuk menyelia dan memantau pelajar–pelajar mereka walau di mana berada dengan menggunakan telefon pintar. Jadi, hubungan yang rapat antara penyarah atau penasihat akademik dengan pelajar-pelajar di bawah seliaan mereka secara tidak langsung member kesan yang positif, meningkatkan prestasi pelajar dalam bidang akademik dan bukan akademik serta boleh meningkatkan peratus ―graduate on time‖ di kalangan pelajar-pelajar