Projek penulisan skrip Kumang Tandangsari (2016): adaptasi ruang dari teks A Tale Of Two Cities (1994) ke skrip filem cereka /cNur Afifah Wagiman - Wagiman, Nur Afifah (2017)
Projek penyelidikan skrip filem cereka Kumang Tandangsari (2016) ini bertujuan untuk memberikan tumpuan terhadap salah satu daripada struktur penulisan skrip yang melibatkan penulisan berdasarkan latar tempat. Namun demikian, hujahan utama di dalam projek penyelidikan ini adalah mengenai konsep penggunaan ruang di dalam penulisan skrip yang melibatkan sebuah penciptaan ruangan baru ke dalam ruangan yang telah sedia ada di tulis ketika zaman revolusi yang sedang melanda Perancis iaitu pada kurun ke-18, kepada ruang ketika berlakunya pendudukan Rajah Putih di Pulau Borneo Sarawak pada kurun ke-19. Projek penyelidikan skrip filem cereka Kumang Tandangsari (2016) ini juga secara keseluruhannya menggunakan kaedah adaptasi berasaskan penulisan skrip genre filem sejarah daripada naratif teks novel sastera tulisan Charles Dickens iaitu A Tale of Two Cities (1994) yang mengambil latar tempat di kota Perancis. Projek penyelidikan ini juga telah meletakkan penggunaan konsep ruang di dalam penulisan skrip filem cereka Kumang Tandangsari (2016) kepada sebuah struktur penulisan skrip yang dominan iaitu dengan cara meletakkan konsep ruang dalam penulisan skrip setanding dengan struktur penulisan skrip yang sedia ada seperti, penulisan plot dan juga kewujudan watak dan perwatakan. Secara konklusinya, projek penyelidikan ini telah melahirkan sebuah dimensi baharu di dalam karya adaptasi novel kepada lakon layar. Terutama sekali penggunaan konsep penulisan skrip, yang melibatkan ruang, yakni, konsep tersebut hanyalah sering kali dikaitkan dengan proses penggambaran filem.