Penyuntingan formalism dalam filem Kapsul (2015) dan Last Life in The Universe (2003): satu kajian perbandingan / Muhammad Norazam Abdul Aziz - Abdul Aziz, Muhammad Norazam (2017)
Kajian ini akan memberi penekanan terhadap penyuntingan formalisma yang memberi kesan terhadap ruang dan masa dalam penyampaian naratif filem. Ia turut melibatkan dua buah filem iaitu Kapsul (2015) dan Last Life in the Universe (2003). Proses penyuntingan merupakan proses penting dalam menerbitkan sesebuah filem. Antara kemampuan serta kesan penggunaan penyuntingan formalisme adalah ia mampu untuk memanipulasikan ruang dan masa. Berkaitan dengan perkara tersebut, ruang dan masa filem dapat dimanipulasikan melalui penggunaan teknik penyuntingan dan mampu untuk membuatkan struktur sesuatu naratif itu disampaikan dengan lebih baik. Oleh itu, kajian ini akan menggunakan kaedah kualitatif dan analisis tekstual bagi mendapatkan data mengenai suntingan formalisme yang mempengaruhi ruang dan masa dalam filem-filem yang dinyatakan. Kajian ini mengenalpasti aplikasi teknik dan gaya penyuntingan formalisme serta menganalisis perbandingan teknik dan gaya penyuntingan formalisme terhadap ruang dan masa terhadap kedua-dua filem yang dinyatakan. Hasil kajian ini mendapati bahawa terdapat penggunaan penyuntingan fomalisme terhadap kedua-dua filem tersebut bagi memanipulasikan ruang dan masa naratif filem. Namun, penggunaan teknik serta gaya penyuntingan antara filem-filem tersebut adalah berbeza dari segi penyampaian visual naratif yang mempengaruhi ruang dan masa filem.