Analisis gesture melalui sistem ‘Jacques Lecoq’ untuk aktor dalam filem Opera Jawa (2006) arahan Garin Nugroho / Mohammad Amirul Ashraf Rozi - Rozi, Mohammad Amirul Ashraf (2017)
Latihan ilmiah ini memfokuskan kepada tiga sistem utama isyarat tubuh yang telah diperkenalkan oleh Jacques Lecoq. Sistem-sistem yang dimaksudkan adalah action gestures, expressive gestures dan juga demonstration gestures. Sistem ini dilihat melalui watak-watak di dalam filem Opera Jawa (2006) arahan Garin Nugroho. Filem ini adalah merupakan adaptasi daripada epik Ramayana yang dipersembahkan dalam bentuk opera di mana terkandung nyanyian dan gerak tubuh badan disepanjang filem ini. Watak Siti, Setio dan Ludiro menjadi pilihan utama dalam kajian ini. Selain itu, diharapkan kajian ini dapat mengenengahkan isyarat tubuh yang diperkenalkan oleh Jacques Lecoq dalam menganalisa isyarat tubuh pelakon di dalam sesebuah filem.