Menangani cabaran ke arah universiti bertaraf dunia : Satu tinjauan / Ab Rahman Kimsin... [et al.] - Kimsin, Ab Rahman; Mamat, Dzulkefli; Muda, Mohd. Nasir; Mohd. Salleh @ Salih, Norhayati; Wan Ismail, Wan Hanisah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2004)
Visi dan misi peningkatan Universiti Teknologi MARA ke taraf dunia adalah sejajar dengan perkembangan pendidikan negara yang semakin mencabar. Untuk mencapai visi dan misi ini dalam masa yang singkat memerlukan komitmen yang tinggi bagi menangani cabaran-cabaran yang bakal dilalui. Dengan itu UiTM perlulah mengenal pasti cabaran-cabaran ini dan bersedia dengan strategi-strategi yang kukuh untuk menghadapinya. Kertas kerja ini cuba membuka minda pembaca mengenai cabaran dalam perkembangan sistem pendidikan negara khasnya UiTM, impak cabaran terhadap universiti dan strategi yang boleh diberi perhatian untuk memertabatkan UiTM sebagai sebuah universiti bertaraf dunia.