Solat jemaah: kajian terhadap pengetahuan dan penghayatan mahasiswa UiTM Kedah / Noor Syahidah Mohamad Akhir (Dr) ... [et al.] - Mohamad Akhir, Noor Syahidah; Abdul Rashid, Nurazlina; Abu Bakar, Suhaida (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2016)
Solat jemaah adalah suatu bentuk pengibadatan yang sangat dituntut dalam Islam. Kelebihannya bukan sahaja bermanfaat dari sudut pengibadatan sebaliknya dari sudut pembangunan insan. Kertas kerja ini akan menfokuskan tahap pengetahuan dan penghayatan solat jemaah terhadap mahasiswa UiTM Kedah. Metod kajian berbentuk kuantitatif dengan menggunakan soal selidik bagi mengetahui maklum balas responden terhadap perihal solat jemaah. Kertas kerja ini adalah kajian rintis awal yang hanya memaparkan kajian berbentuk deskriptif dengan memaparkan data dalam bentuk peratusan terhadap pengetahuan dan penghayatan solat jemaah