Projek animasi pendek Satu: aplikasi palet warna seni naif dalam visual animasi / Zarith Faziera Zainasir. - Zainasir, Zarith Faziera (2017)
Tesis ini memfokuskan tentang aplikasi palet warna Seni Naif terhadap visual dalam ruang projek animasi pendek SATU. Seni Naif adalah suatu seni tampak yang mempunyai elemen keanak-anakan pada strok, perspektif yang tidak realistik dan penggunaan palet warna yang terang. Animasi yang ditemukan menggunakan elemen Seni Naif mempunyai bilangan yang kecil. Justeru itu, menimbulkan persoalan terhadap kesesuaian aplikasi elemen Seni Naif terhadap sesebuah visual animasi. Hal ini berhubung kait dengan prinsip animasi iaitu lukisan bersifat pejal diperlukan dalam menghasilkan sesebuah animasi. Oleh itu, kajian ini mendapati bahawa di antara elemen Seni Naif yang diekstrakkan, palet warna Seni Naif dilihat sebagai suatu elemen yang relevan untuk diaplikasikan dalam visual sesebuah animasi. Kajian ini menggunakan metodologi yang bersifat kualitatif dengan menggunakan kajian kes The Book of Life (2014) dan analisis kandungan terhadap hasil karya artis Seni Naif Malaysia. Melalui kajian yang dilakukan terhadap palet warna Seni Naif, palet warna complementary ditemukan sebagai palet warna Seni Naif. Palet warna tersebut diaplikasikan terhadap visual projek animasi pendek SATU.