Projek teater Benua Igau : aplikasi teknik ekspresi wajah terhadap watak Maya dan Inik melalui teori Paul Ekman / Sharifah Nor Azzifa Wan Ahmad - Wan Ahmad, Sharifah Nora (2017)
Projek penyelidikan ekspresi wajah bagi seorang pelakon ini adalah bertujuan untuk mengkaji bahagian wajah seorang pelakon yang telah digunakan untuk enggerakkan otot-otot wajah bagi menghasilkan ekspresi wajah yang sesuai dengan emosi yang sebetulnya. Walaupun sedemikian rupa, hujahan utama di dalam projek ekspresi wajah kali ini adalah berkaitan dengan penyelidikan bagaiamana pergerakkan otot-otot wajah yang telah memberi impak melalui perasaan dan juga psikologi serta watak bagi seseorang pelakon tersebut. Projek penyelidikan ekspresi wajah ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu mencari dan menggunakan rujukan seperti jurnal, buku-buku dan juga artikel yang berkaitan dengan kajian. Projek penyelidikan ini telah menerapkan teknik pergerakkan otot bagi memberi ekspresi wajah dalam lakonan yang telah dilakukan. Malah, projek ini juga telah menghubungkait segala teknik pergerakkan otot dengan emosi dan perasaan serta psikologi bagi memberi impak ekspresi wajah melalui pergerakkan otot. Ironinya, dengan rasa dan harapan yang tinggi agar kajian ini dapat membantu dalam meningkatkan dan membetulkan ekspresi wajah yang baik dan sempurna agar segala mesej dan emosi yang ingin disampaikan kepada penonton itu lahir secara semula jadi dan memuaskan hati dan perasaan.