2D animated project Pishang?!: creative visual transition as an art of combining the scene / Putra Ikmal Hakim Mohamad Nasir. - Mohamad Nasir, Putra Ikmal Hakim (2017)
Tesis ini menfokuskan kepada projek animasi yang bertajuk Pishang?!, dimana kajian ini menyumbang sebagai salah satu seni dalam mengabung kan babak dalam animasi. Tesis ini juga menfokus kepada kajian dalam suntingan filem dan seni dalam mengabungkan babak melalui transisi dan transisi ini juga dikaji sebagai salah satu cara menyelesaikan masalah dengan suntingan babak arus perdana. Permasalahan suntikan babak arus perdana yang digunakan iniadalah gaya suntingan ini sudah menjadi biasa dalam filem-filem dan pembuatan video dan memberi kesan bahawa jenis-jenis transisi ini boleh menjadi baik jika digunakan dengan betul. Akan tetapi, jika digunakan berulang kali, akan kelihatan mengarut dan amatur. Dengan menggunakan transisi visual secara kreatif, projek animasi Pishang?! mengunakan transisi dengan baik sebagai salah satu pilihan untuk digunakan selain daripada suntingan arus perdana. Diseru agar semua mendapat inspirasi daripada projek dan menggunakan suntingan secara kreatif di dalam kerja mereka di masa hadapan.