Permasalahan teori Male Gaze Laura Mulvey: transgender dalam filem Boys Don’t Cry (1999) / Nurul Hazwani Kamaruzaman. - Kamaruzaman, Nurul Hazwani (2017)
Laura Mulvey menghujahkan bahawa hanya watak dan penonton lelaki sahaja yang layak menjadi subjek dan mendominasi gaze dalam filem. Namun, filem Boys Don’t Cry (1999) mewujudkan permasalahan kepada teori Male Gaze oleh Laura Mulvey kerana watak utama yang menjadi subjek adalah seorang lelaki transgender dan dilakonkan oleh seorang wanita feminin. Kajian ini mengupas isu wanita dipaparkan ditempat lelaki dalam filem. Wanita sering dianggap sebagai golongan yang lemah, hanya layak menurut perintah, objek dan bahan tatapan seksual lelaki namun ramai pengarah filem wanita yang cuba meletakkan wanita sebagai golongan yang kuat, mampu menjadi ketua dan tidak hanya sebagai objek pandangan lelaki semata. Tesis ini menggunakan teori male gaze oleh Laura Mulvey untuk mengidentifikasi elemen transgender gaze dalam filem dan membandingkannya dengan penggambaran male gaze. Kajian ini akan fokus kepada aspek teori psychoanalytic, scopophilia, dan narcissistic identification dalam konteks transgender gaze. Watak utama akan diambil sebagai rujukan bagi menjelaskan kewujudan transgender gaze. Hasil dapatan kajian akan membuktikan bahawa male gaze yang dihujahkan Laura Mulvey adalah bermasalah kerana hanya berpihak pada penonton heteroseksual.