Short 2D animation project swapped: study of child and elderly character design in Up (2009) and Pinocchio (1940) / Nur Lydiana Sallehin. - Sallehin, Nur Lydiana (2017)
Reka bentuk watak adalah lebih dikenali sebagai pendirian atau proses untuk menyampaikan maklumat mengenai watak-watak bersifat fiksyen di dalam novel grafik, filem dan animasi melalui anasir visual. Ia adalah suatu proses yang amat penting untuk menghubungkan jalan cerita dengan penonton dan reka bentuk watak yang lemah kerap kali gagal untuk berbuat demikian. Hal ini khususnya perlu diutamakan dalam mereka bentuk jenis watak-watak tertentu, contohnya golongan kumpulan umur yang berbeza seperti kanak-kanak dan orang tua kerana mereka mempunyai ciri-ciri khas yang hanya sesuai diterapkan untuk diri mereka sahaja. Misalannya, watak kanak-kanak cenderung untuk mempunyai rupa yang suci dan terserlah kemudaan manakala watak orang tua melahirkan sifat-sifat yang matang dan tegas. Tujuan kajian ini dilaksanakan adalah demi menggali pengertian yang lebih mendalam tentang kesenian proses mereka bentuk watak fiksyen dengan melihat dari penggunaan aspek visual yang berkesan. Terutamanya dari segi bentuk fizikal, ciri-ciri wajah, dan juga warna bagi menggambarkan identiti dan personaliti watakwatak tertentu seperti kanak-kanak dan warga tua secara jelas. Subjek reka bentuk dalam watak kanak-kanak dan orang tua di dalam animasi 2D akan diselidik dengan meneliti kajian-kajian lampau, artikel dan bahan-bahan yang berkaitan.